07.03.2017

Pizza - przepis na pyszne ciasto i sos :)






Witajcie :) Dziś podrzucę wam przepis na pizzę, jest to drugi przepis na pizzę na tym blogu ale uwierzcie, że ten jest o niebo lepszy :) Pizza jest łatwym, ale nie szybkim daniem, w szczególności gdy sami robimy ciasto i sos. Ja innej opcji sobie nie wyobrażam, więc ze względu na brak czasu pizza gości na naszym stole mniej więcej raz w miesiącu :) Zdecydowanie bardziej smakuje nam pizza domowa, jeśli nigdy nie robiliście jej sami, koniecznie spróbujcie. Polecam ciasto z tego przepisu, robiłam je kilkanaście razy i za każdym razem wychodziło idealne - nigdy się nie zalało, ładnie wyrosło, jest miękkie, ale podpieczone od spodu robi się sztywne co ułatwia krojenie i podawanie pizzy. Przejdźmy do przepisu :)





















Ciasto: 
- 0,5kg mąki
- 30g świeżych drożdży
- 250ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól. W mniejszym pojemniku dokładnie rozcieramy ze sobą: drożdże, cukier, ok 100ml ciepłej wody i 2 łyżki mąki (odebrane z tego 0,5kg). Tak powstał rozczyn, całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min w ciepłe miejsce. Najlepiej będzie jak mikstura podwoi swoją objętość. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do miski z mąką i mniej więcej mieszamy. Po chwili dolewamy pozostałą wodę oraz oliwę. Zagniatamy ciasto, jest to kwestia kilku minut, aby składniki się połączyły. Gotowe ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy przykryte ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok godzinę, ale pamiętajcie musi podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy zabrać się za robienie sosu i przygotowywanie składników.


Sos:
- puszka pomidorów z puszki krojonych
- 2 ząbki czosnku
- mała cebulka
- sól, pieprz, duuużo bazylii, oregano, majeranku,
- łyżka oliwy + odrobina do usmażenia cebulki
- łyżka cukru

Wykonanie:
Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oliwy. Przekładamy do garnka i dorzucamy pomidory z puszki. Następnie dodajemy pozostałe składniki: przyprawy, oliwę, cukier i całość dusimy ok 20min. W tym momencie możemy sos zblendować i polecam to zrobić ponieważ unikamy wtedy grudek i sporych fragmentów pomidorów. Jeśli sos jest zbyt rzadki kontynuujcie duszenie aż zgęstnieje.



Gdy ciasto podwoiło swoją objętość możemy zabrać się za wałkowanie. Z podanej wyżej proporcji wyjdą 2 pizze (standardowa blaszka do ciast) na cienkim spodzie, ja bardzo często robię z 1,5 proporcji, również na 2 blaszki, ciasto wychodzi grubsze takie jak lubimy :)   Po rozwałkowaniu ciasto przekładamy na tackę i nakładamy: w pierwszej kolejności wcześniej przygotowany sos, reszta składników i na końcu ser. Pieczemy w 180 stopniach ok pół godziny, ale możecie sprawdzać w trakcie - ciasto powinno wyrosnąć i lekko się podpiec w miejscach niepokrytych sosem :)


Smacznego !!!! :)




____________________________________________________________________________

Kontakt: nefrifhu@wp.pl

Zapraszam na:

Instagram - KLIK
Fanpage paznokciowy - KLIK
Fanpage mojego sklepu - KLIK
Do mojego sklepu z artykułami do stylizacji paznokci - KLIK
Kanał na YouTube - KLIK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz