9.10.2013

Naleśniki z mascarpone - przepis :)

Dziś coś na słodko ;) Naleśniki z serkiem mascarpone - idealne na deser lub podwieczorek . Bardzo łatwe i szybkie do wykonania :)


Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju (może być nieco mniej)

Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Można zrobić to łyżką ale u mnie zostawały grudki mąki więc potraktowałam ciasto blenderem. Ciasto może wydawać się zbyt rzadkie, jeśli naleśniki będą się źle smażyć dosypcie trochę mąki. Ja ciasto pozostawiłam bez zmian , dokładnie tak jak w przepisie. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni , ustawiłam palnik mniej więcej na środkową temperaturę żeby patelnia nie była zbyt zimna ani za gorąca.  Smażyłam praktycznie bez tłuszczu - co 4,5 naleśników smarowałam patelnię ręcznikiem kuchennym zamoczonym w oleju.


Nadzienie:

- 1 opakowanie mascarpone 200g
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- czubata łyżeczka cukru wanilinowego oczywiście może być aromat lub cukier waniliowy

Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smarujemy !zimne! naleśniki nadzieniem i zawijamy. Do środka można dodać świeże owoce lub dżem.

UWAGA ! Jeśli zrobicie ciasto z proporcji podanych wyżej zostanie Wam trochę pustych naleśników ponieważ nadzienia wychodzi stosunkowo mało. Oczywiście możemy zrobić z 2 opakowań serka i wtedy napewno wystarczy.

Tak wyglądają moje naleśniczki, może nie są idealne ale robiłam je pierwszy raz :)



5 komentarzy:

  1. uwielbiam nalesniki w kazdej postaci
    z mascarpone jeszcze nie robilam :)

    buziaczki
    milego wieczoru x x x

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama wszystko miksuje mikserem ;) narobiłaś mi niezłego smaka..

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi smaka zrobiłaś na naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie ! Mniam mniam

    OdpowiedzUsuń