Hej dziewczyny ! Dziś będzie kulinarnie. Jakieś półtora miesiąca temu postanowiliśmy zakupić blender, lato , szejki, koktajle, lody itd... Pobiegliśmy do Argosa i kupiliśmy - firma Cookworks niecałe 10 funtów. Od razu przeszłam do działania, wypróbowałam kilka przepisów i dziś postanowiłam się nimi podzielić.
Tak więc zaczynajmy :)
Tak więc zaczynajmy :)
Do pierwszych 2 przepisów będziemy potrzebować foremki do lodów - moje kupiłam w funciaku dwa takie 'pudełeczka' za funcika.
1. Lody z Nutelli :)
- 150g Nutelli
- 200ml mleka
Ilość składników dobieramy wg własnego gustu nam najbardziej odpowiadają takie proporcje :)
Do pojemnika wlewamy mleko, dodajemy Nutellę i blendujemy. Całość przelewamy do pojemniczków , wkładamy patyczki i odstawiamy do zamrażarki najlepiej na całą noc :) Z tej ilości składników zrobiłam 7 lodów , ale nie mam pojęcia ile ml mają foremki :(
Lody są pyszne aczkolwiek konsystencja była trochę dziwna , podczas lizania odrywały się całe płaty. Następnym razem spróbuje dodać trochę śmietanki lub użyć tłustszego mleka.
2. Arbuzowe sorbety
- 1/4 średniej wielkości arbuza
- 2 łyżki cukru
Arbuza (bez skórki) kroimy na mniejsze kawałki , usuwamy pestki i wrzucamy do naczynia, dodajemy cukier (wg upodobań) i blendujemy. Całość przekładamy do foremek i chowamy do zamrażalki tak jak poprzednio - najlepiej na cała noc , chociaż te były gotowe szybciej niż nutellowe:)
Nie przepadam za sorbetami i ten również nie przypadł mi do gustu, dużo bardziej wolałabym po prostu zjeść arbuza :)
- 150g Nutelli
- 200ml mleka
Ilość składników dobieramy wg własnego gustu nam najbardziej odpowiadają takie proporcje :)
Do pojemnika wlewamy mleko, dodajemy Nutellę i blendujemy. Całość przelewamy do pojemniczków , wkładamy patyczki i odstawiamy do zamrażarki najlepiej na całą noc :) Z tej ilości składników zrobiłam 7 lodów , ale nie mam pojęcia ile ml mają foremki :(
Lody są pyszne aczkolwiek konsystencja była trochę dziwna , podczas lizania odrywały się całe płaty. Następnym razem spróbuje dodać trochę śmietanki lub użyć tłustszego mleka.
2. Arbuzowe sorbety
- 1/4 średniej wielkości arbuza
- 2 łyżki cukru
Arbuza (bez skórki) kroimy na mniejsze kawałki , usuwamy pestki i wrzucamy do naczynia, dodajemy cukier (wg upodobań) i blendujemy. Całość przekładamy do foremek i chowamy do zamrażalki tak jak poprzednio - najlepiej na cała noc , chociaż te były gotowe szybciej niż nutellowe:)
Nie przepadam za sorbetami i ten również nie przypadł mi do gustu, dużo bardziej wolałabym po prostu zjeść arbuza :)
3. Koktajl truskawkowy
- 400g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 400ml mleka
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki , wrzucamy do pojemnika, dodajemy mleko i cukier, całość blendujemy .
Jest przepyszny , śmiało mogę powiedzieć że to mój ulubiony przepis ze wszystkich , jeszcze bardziej smakuje mi w mrożonej wersji - przepis nr 4 :)
Bardzo często jemy taki koktajl z makaronem (rurki), równie dobrze smakuje z ryżem.
4. Mrożony koktajl truskawkowy/ lody truskawkowe
- 400g truskawek MROŻONYCH
- 4 łyżki cukru
- 400ml mleka
Blendujemy wszystko razem , sprawdźcie czy wszystkie truskawki są zmiksowane , niespodzianki w postaci zamrożonych truskawek nie są zbyt przyjemne;d
Co tu dużo mówić - PYCHA ! Smakuje jak truskawkowe lody na gałki.
- 400g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 400ml mleka
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki , wrzucamy do pojemnika, dodajemy mleko i cukier, całość blendujemy .
Jest przepyszny , śmiało mogę powiedzieć że to mój ulubiony przepis ze wszystkich , jeszcze bardziej smakuje mi w mrożonej wersji - przepis nr 4 :)
Bardzo często jemy taki koktajl z makaronem (rurki), równie dobrze smakuje z ryżem.
4. Mrożony koktajl truskawkowy/ lody truskawkowe
- 400g truskawek MROŻONYCH
- 4 łyżki cukru
- 400ml mleka
Blendujemy wszystko razem , sprawdźcie czy wszystkie truskawki są zmiksowane , niespodzianki w postaci zamrożonych truskawek nie są zbyt przyjemne;d
Co tu dużo mówić - PYCHA ! Smakuje jak truskawkowe lody na gałki.
5. Bananowo - truskawkowy koktajl
- 1 banan
- garść truskawek
- 2 łyżki miodu
- ok 300ml mleka
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek , dodajemy banana, mleko i miód. Blendujemy.
Nie należy do moich ulubionych - jest nijaki, trochę truskawkowy , trochę bananowy, zbyt mdły . Ale to tylko moje zdanie:)
- 1 banan
- garść truskawek
- 2 łyżki miodu
- ok 300ml mleka
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek , dodajemy banana, mleko i miód. Blendujemy.
Nie należy do moich ulubionych - jest nijaki, trochę truskawkowy , trochę bananowy, zbyt mdły . Ale to tylko moje zdanie:)
6. Arbuzowe slushy
- pół średniej wielkości arbuza
- sok jabłkowy
Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki, wrzucamy do woreczków i zamrażamy .
Zamrożone kosteczki wrzucamy do blendera dolewamy odrobinę soku jabłkowego i miksujemy. Oczywiście możemy dosypać cukier :)
Super orzeźwienie na gorące letnie popołudnia :)
7. Bananowy koktajl
- 2 banany
- łyżeczka miodu
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- 400ml mleka
Co co wszyscy znają i kochają :) Całość miksujemy i pijemy ! :D Mleko dodaję na oko , ale jest to mniej więcej 300-400ml.
8. Shake waniliowy
- 0,5l lodów waniliowych
- kilka kropel olejku waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 250ml mleka
- 50ml śmietany 36%
Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika i miksujemy. Rozlewamy do szklanek i cieszymy się wyśmienitym smakiem ! :) Przepyszny , w smaku bardzo podobny do shake z McDonald :)
Mam nadzieję że któryś z przepisów Wam się spodobał i go wypróbujecie ! :)
Dobranoc :)
mniam! My też mamy shaker i przed chwila wypiłam koktajl bananowy ;D Ja dałam dwa banany i dwie łyżki śmietany 12%. Pychota!
OdpowiedzUsuńWarto jest przeglądać internet, bo można trafić na takie dobre wpisy
OdpowiedzUsuń