12.05.2014

Drożdżówki z serem - przepis :)

Hej dziewczyny, dziś podzielę się z wami przepisem na przepyszne drożdżówki z serem :) Nadzienie i kształt mogą być dowolne, ja dziś postawiłam na tradycyjne okrągłe bułeczki z serem, a gdy nadzienia brakło wypełniłam je konfiturą różaną :) Przepis jest bardzo prosty, ale nie ukrywam że troszeczkę czasochłonny.

Z góry przepraszam za jakość zdjęć, użyłam Iphone ponieważ aparat był rozładowany.
Zaczynajmy :)





Składniki:

Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej , ja użyłam typ 450
- 40g świeżych drożdży
- 20g miodu
- 2 jajka
-250ml mleka
- szczypta soli
-75g miękkiego masła
- łyżeczka cukru

Masa serowa:
- 40dag sera twarogowego
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku wg uznania)
- 1 żółtko
- pół szklanki cukru pudru
- 5 łyżek miękkiego masła (prawie płaskich)

Dodatkowo:
- 1 białko (pozostałe z masy serowej) lub całe jajko
- marmolada/nutella/jabłka/toffi oczywiście jeśli decydujecie się na jakieś dodatkowe nadzienie
- pół tabliczki białej czekolady


Wykonanie: 

Z podgrzanego mleka, cukru i drożdży robimy rozczyn (mieszamy wszystko razem do całkowitego rozpuszczenia). Do sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, miód, masło oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Zajęło mi to kilka minut, ciasto nie musi odchodzić od rąk, ma być elastyczne i jednolite. Formujemy kulkę i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia - aż podwoi objętość. 

Gdy ciasto rośnie zabieramy się za masę serową. Wszystkie składniki należy połączyć w jednolitą masę mikserem. Żeby sobie to ułatwić 2 z 5 łyżek masła całkowicie roztopiłam w mikrofali.

Gdy ciasto wyrosło możemy zabrać się za formowanie bułeczek. Starałam się robić kulki o masie ok 60g a następnie na papierze do pieczenia delikatnie je spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20min. Do zrobienia wgłębień na nadzienie będziemy potrzebować szklanki.  Oprószamy ją mąką i dokładnie dociskamy dnem na środku każdej kulki tworząc dołek. 


Następnie drożdżówki napełniamy nadzieniem. Tak jak widzicie na zdjęciu, dawałam dość sporo serka i pewnie dlatego nie wystarczyło mi na całą porcję. Ja następnym razem zrobię więcej nadzienia, ale jest to kwestia indywidualna.

Przed włożeniem do piekarnika ciasto należy posmarować rozbełtanym jajkiem lub samym białkiem.
Bułeczki piekłam w 180 -170 stopniach przez ok 15min (na oko do ładnego zarumienienia).




Czekoladę rozpuściłam w mikrofali i udekorowałam drożdżówki rękawem cukierniczym.




Wskazówki:
- Zrobiłam 18 średniej wielkości bułeczek, w zależności od upodobań liczba i wielkość mogą się różnić
- najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
- jeśli masło jest zbyt twarde wrzućcie je na kilka sekund do mikrofalówki
- jeśli lubicie bardzo słodkie drożdżówki dodajcie do ciasta więcej cukru lub miodu
- starajcie się nie dosypywać mąki, ciasto się klei ale właśnie takie ma być, po wyrośnięciu będzie znacznie łatwiejsze w obróbce 
- przy formowaniu kuleczek pomocne będzie każdorazowe oprószenie rąk mąką, ciasto nie będzie się kleić
- patrząc na oryginalny przepis bułeczki powinny się piec 20 min w temp 200stopni, ze względu na to że mój piekarnik bardzo dobrze grzeje oraz na to że temp 200 stopni wydała mi się stanowczo za wysoka wrzuciłam drożdżówki na 180stopni z grzaniem góra dół. Upiekły się pięknie w ok 15min.




Bułeczki są przepyszne, nie za słodkie, miękkie i puszyste. Dzięki nadzieniu bardzo sycące. Przypominają mi czasy podstawówki gdy idąc do szkoły wstępowaliśmy do sklepu po świeżutkie bułeczki z serem które wyglądały i smakowały niemalże identycznie :)

SMACZNEGO ! :)




Zapraszam na INSTAGRAM  :)


3 komentarze:

  1. Dzięki za ten przepis! Zrobiłaś mi ogromną ochotę!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno skorzystam :) Uwielbiam domowe wypieki!!

    OdpowiedzUsuń