1.11.2013

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą - przepis

Hej dziewczyny dziś pokażę Wam jedno z naszych ulubionych dań :) Będzie to zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą. Bardzo proste i pyszne danie , idealne na obiad lub kolacje :)


Składniki na ok 4 porcje. Zawsze robię ją 'na oko' i nie umiem dokładnie określić ilości składników.

Proporcje są dowolne w zależności od gustu.

- ok 8 średniej wielkości ziemniaków
- 3-4 laski kiełbasy zwyczajnej
- 70 dag pieczarek
- 50 dag sera żółtego
- przyprawy : pieprz, wegeta, papryka chili, mieszanka ziół



Wykonanie:
- ziemniaki obieramy i gotujemy, musimy przypilnować żeby zdjąć je z palnika w momencie kiedy są jeszcze lekko twarde
- pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na łyżce masła aż ładnie odparują wodę
- do usmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy do zarumienienia  
- ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki grubości ok 1cm 


Układamy :
- ziemniaki
- przyprawy (najwięcej ziół a najmniej wegety)
- cienka warstwa sera
- kiełbasa + pieczarki
- przyprawy
- grubsza warstwa sera
- ziemniaki ..... itd


Ilość warst jest zależna od wielkości naczynia , ilości składników i od naszej fantazji :)
Zawsze staram się żeby na górze były ziemniaki przysypane dużą ilością sera - świetnie się zapiekają :)


Zapiekamy w 180 stopniach przed 20-30minut.

podczas smażenia nie przyprawiam składników 


używam gotowej mieszanki serów Mozzarella i Cheddar - najbardziej nam smakuje

Jeśli macie dostęp do sklepu BM (być może jest dostępna w innych sklepach ale do tej pory nigdzie jej nie spotkałam) to gorąco polecam Wam zakup tej mieszanki ziół . Daje niesamowity aromat zapiekance i wielu innym potrawom . Kosztuje 2 lub 3 funty za takie ogromne wiaderko :)

1 warstwa

dużo serka <3

przed włożeniem do piekarnika

mmm <3


Najlepiej smakuje z keczupem lub sosem czosnkowym :)


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. ale narobiłaś mi ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyobrażam sobie jak to musiało wspaniale pachnieć mmm ;) uwielbiam zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, ale niestety raczej nie mogę sobie pozwolić, tymbardziej że mój Graham nie przepada za naszą Polską kiełbasą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :) Zrobie kiedyś tą zapiekankę na obiad.

    OdpowiedzUsuń