26.11.2013

Tort z kokosem i masą krówkową - przepis :)

Hej dziewczyny :) Dziś coś dla łasuchów, a mianowicie przepis na torcik. Zrobiłam go z okazji trzeciej rocznicy naszego związku :)

Torcik prezentuje się tak. Kompletnie nie miałam pomysłu na dekorację więc zrobiłam różyczki. 

Tort jest bardzo prosty, powstał jak większość moich ciast z połączenia kilku przepisów.
Torcik miał średnicę 24cm.



Środek wygląda tak. Niestety kokosowy blat pękł i część masy wypłynęła co widać na zdjęciu ;/  Wszystko przez pośpiech, nadłamałam  go wyciągając z blaszki ;/



Biszkopty :

Składniki:
- 4 jaja
- 170ml cukru
- 1 łyżka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170ml mąki pszennej
- 80 ml mąki ziemniaczanej

Składniki podane są w ml ponieważ taki miałam przepis.

Wykonanie: 
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodajemy cukier.  Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Powstałą masę z żółtek wlewamy do piany i mieszamy mikserem na małych obrotach. Przesianą mąkę dodajemy do piany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką bądź trzepaczką.
1. Całość możemy upiec w jednej foremce a następnie przekroić
2. Powstałą masę możemy podzielić na 2 równe części i upiec oddzielnie
Foremke należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i posypać bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut. 


Blat kokosowy: 

Składniki:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- 130g kokosu

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Do powstałej piany dodajemy kokos i delikatnie mieszamy łyżką.
Foremke należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i posypać bułką tartą.
Blat pieczemy 20 minut w 180stopniach.


Krem budyniowy:

Składniki:
- 2 szklanki mleka
- budyń waniliowy/śmietankowy najlepiej duży lub 2 mniejsze
- 4 żółtka
- łyżka mąki
- 1,5 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Z mleka odlewamy ok 100 ml, resztę stawiamy na gaz, gotujemy razem z cukrem.
100 ml mleka mieszamy z 4 żółtkami budyniem i mąką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na gotujące się mleko wlewamy budyń, najlepiej przez sitko, żeby nie powstały grudki.
Gotujemy ciągle mieszając aż budyń stanie się gęsty. Odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy mikserem masło na gładką masę. Następnie po łyżce dodajemy zimny budyń, ciągle miksując.


Dodatkowo:
- 2łyżki cukru
- 100ml wody
- pół puszki masy krówkowej (opcjonalnie)
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie nasączamy biszkopt (najlepiej pędzelkiem) . Nie jest to konieczne, ale gdy tego nie zrobimy biszkopt może być za suchy.

Masę krówkową w puszce lub innym pojemniku wkładamy do gorącej wody na ok 20 minut , zmięknie i będzie łatwiej ją rozsmarować.


Wykończenie:

1. Biszkopt
2. Połowa masy krówkowej
3. 1/3 kremu
4. Blat kokosowy
5. Reszta masy krówkowej
6. 1/3 kremu
7. Biszkopt

Pozostałą część masy (1/3) wykorzystamy na obłożenie tortu i na dekoracje. 'Różyczki' zrobiłam rękawem cukierniczym z metalową końcówką w kształcie gwiazdki . 

 Torcik był przepyszny :)


Miłego dnia :)



6 komentarzy:

  1. wygląda świetnie:D
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/favorite-gold-vogueccom.html
    ps. Klikniesz mi w baner VOGUEC na blogu? Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki śliczny *.* i pewnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku jaki śliczny i jak pysznie wyglądający aż ślinka cieknie mniam ♥

    OdpowiedzUsuń