Ciasto na mazurki jest banalne do wykonania, najważniejsze jednak jest nadzienie i dekoracja.
Składniki:
250g mąki
pół kostki masła
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki wody
Masło siekamy i dodajemy do mąki, rozcieramy palcami. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy mazurki o dowolnym kształcie i rozmiarze. Ciasto przed pieczeniem należy podziurawić widelcem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przed ok 20 minut.
Mój sposób na dekorację:
Tabliczka gorzkiej czekolady i 2 łyżki masła. Składniki roztapiamy w kąpieli wodnej.
Bierzemy woreczek strunowy, najlepiej nie zbyt duży i napełniamy go powstałą masą, ucinamy końcówkę aby powstała mała dziurka. Na papierze do pieczenia tworzymy dowolne wzory.
Całość wkładamy do zamrażalki/lodówki żeby dobrze zastygło.
Dodatkowo potrzebna będzie puszka masy krówkowej. Najlepiej żeby nasze mazurki miały zrobione przed upieczeniem krawędzie, będzie nam łatwiej nakładać masę.
Po nałożeniu masy zabieramy się za ozdabianie. Czekoladowe wzorki delikatnie podważamy nożem i układamy na mazurkach. Najlepiej nie dotykać ich palcami, aby się nie roztopiły. Do ozdabiania możemy użyć także migdały, kokos, różnego rodzaju posypki, orzechy, suszone owoce.
Mój 'warsztat' :)
Pierwszy mazurek 'łączka' , krawędzie zrobiłam rolując ciasto po czym spłaszczyłam je widelcem.
Pisanka :)
Krawędzie nie wyszły, popękały podczas pieczenia, ale było to coś na wzór przeplatanki.
Oprócz mazurków na naszym stole zagości ciasto kokosowo-kawowe. Przepis niedługo :)
mazurki wyglądają prześlicznie:)
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie":)
MMM ciasta wyglądają przepięknie i przepysznie
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie w wolnej chwili może coś Cię zainteresuje
pozdrawiam :)