Składniki:
- 3 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 2 jajka
- niecałe 100ml mleka
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
1.Podgrzewamy mleko. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli.
2. Do podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników.
3. Zmiękczamy masło (może być częściowo stopione) Najlepiej włożyć na 1-2minuty do mikrofali.
4. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, jajka i masło
5. Mieszamy do połączenia składników, jeśli będzie zbyt miękkie dodajcie mąki, jeśli zbyt twarde i nie będzie się chciało wyrobić dorzućcie masła.
6. Wyrabiamy ok 2 minuty, powstałą kulkę wkładamy na godzinę do lodówki.
7. Ciasto dzielimy na 4 części, jedna z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3mm (jeśli ktoś lubi rogaliki z większą ilością ciasta, można grubiej)
Ciasto dzielimy na trójkąty. 8 dużych trójkątów:
Na środek każdego trójkąta nakładamy nutellę/dżem.
A tu 2 sposób, z jednego kawałka 12 rogalików, okrąg dzielimy na 4 części a następnie każdą z nich przecinamy w 2 miejscach wtedy powstają 3 trójkąty.
Zawijamy rogaliki zaczynając od szerszego końca.
Rogaliki należy piec 15 minut w 190 stopniach :) A tak wyglądają po upieczeniu:
W przekroju:
Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzi: 32 rogaliki duże lub 48 mniejszych. Oczywiście nadzienie to kwestia indywidualna, ważne żeby nie było zbyt rzadkie, ponieważ wypłynie z rogalików. My uwielbiamy te z nutellą, można dać jej tyle ile się zmieści, ponieważ nie wypływa. Są bardzo szybkie w wykonaniu, smaczne i co najważniejsze zawsze wychodzą :)
PS. przepraszam za jakość zdjęć, były robione telefonem.
Smacznego ! :)
wygladaja swietnie!
OdpowiedzUsuńzawsze myslalam ze sa trudne do zrobienia a tu prosze,po tych zdjeciach mysle ze sama sie za nie wezme jak bede miec chwile
i wszystkiego najlepszego w dniu naszego swieta x