Hej dziewczyny dziś pokażę Wam jedno z naszych ulubionych dań :) Będzie to zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą. Bardzo proste i pyszne danie , idealne na obiad lub kolacje :)
Składniki na ok 4 porcje. Zawsze robię ją 'na oko' i nie umiem dokładnie określić ilości składników.
Proporcje są dowolne w zależności od gustu.
- ok 8 średniej wielkości ziemniaków
- 3-4 laski kiełbasy zwyczajnej
- 70 dag pieczarek
- 50 dag sera żółtego
- przyprawy : pieprz, wegeta, papryka chili, mieszanka ziół
Wykonanie:
- ziemniaki obieramy i gotujemy, musimy przypilnować żeby zdjąć je z palnika w momencie kiedy są jeszcze lekko twarde
- pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na łyżce masła aż ładnie odparują wodę
- do usmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy do zarumienienia
- ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki grubości ok 1cm
Układamy :
- ziemniaki
- przyprawy (najwięcej ziół a najmniej wegety)
- cienka warstwa sera
- kiełbasa + pieczarki
- przyprawy
- grubsza warstwa sera
- ziemniaki ..... itd
Ilość warst jest zależna od wielkości naczynia , ilości składników i od naszej fantazji :)
Zawsze staram się żeby na górze były ziemniaki przysypane dużą ilością sera - świetnie się zapiekają :)Zapiekamy w 180 stopniach przed 20-30minut.
podczas smażenia nie przyprawiam składników
używam gotowej mieszanki serów Mozzarella i Cheddar - najbardziej nam smakuje
Jeśli macie dostęp do sklepu BM (być może jest dostępna w innych sklepach ale do tej pory nigdzie jej nie spotkałam) to gorąco polecam Wam zakup tej mieszanki ziół . Daje niesamowity aromat zapiekance i wielu innym potrawom . Kosztuje 2 lub 3 funty za takie ogromne wiaderko :)
1 warstwa
dużo serka <3
przed włożeniem do piekarnika
mmm <3
Najlepiej smakuje z keczupem lub sosem czosnkowym :)
Smacznego :)
ale narobiłaś mi ochoty :D
OdpowiedzUsuńwyobrażam sobie jak to musiało wspaniale pachnieć mmm ;) uwielbiam zapiekanki!
OdpowiedzUsuńpachnie świetnie , aż ślinka cieknie :)
UsuńŚwietnie wygląda, ale niestety raczej nie mogę sobie pozwolić, tymbardziej że mój Graham nie przepada za naszą Polską kiełbasą.
OdpowiedzUsuńO kurcze to szkoda :(
UsuńMniam :) Zrobie kiedyś tą zapiekankę na obiad.
OdpowiedzUsuń