Przepis :
Składniki:
200g gorzkiej czekolady (ewentualnie 50g do posypania)
225g masła
3 jajka
275g cukru
135g mąki
szczypta soli
ew. aromat waniliowy
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, blachę mniej więcej o wielkości 20x30cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
2. Czekoladę razem z rozpuszczonym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na kuchence kładziemy garnek z lekko gotującą się wodą a na nim w wodzie stawiamy naczynie do którego wrzucamy czekoladę i masło)
3. W czasie gdy tamte składniki się topią do miski wbijamy 3 jaja i dodajemy cukier , miksujemy/ ubijamy trzepaczką, cukier nie musi być do końca rozpuszczony
4. Studzimy masę czekoladową , gdy będzie chłodna dodajemy ją do jajek i cukru, delikatnie mieszamy.
5. Do całości dodajemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy.
6. Gotowe ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę, wierzch można posypać startą czekoladą lub granulkami (zdjęcia poniżej)
7. Pieczemy ok 25-30 minut, można sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbijając patyczek, powinien być trochę wilgotny ale nie może być całkiem mokry.
Niektórzy mogą się przestraszyć że wyszedł zakalec- wcale nie! Brownie ma taką właśnie wilgotną konsystencję :)
Nam ciasto najbardziej smakuje ciepłe, kilka minut po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z mlekiem :) Jest przepyszne, mocno czekoladowe, nie za słodkie, rozpływające się w ustach.
A to zdjęcia :
Przed włożeniem do piekarnika :)
Tuż po upieczeniu
Mniammm ! :)
Gorąco polecam :D
Później lub jutro rano pojawi się post z nową biżuterią, kolczyki oraz bransoletki sznurkowe. Zapraszam :)
A tutaj link do facebooka, gdzie zdjęcia są na bieżąco :) Chocolate Cake Jewellery
Buźka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz